Strijdbare anti-racistische geluiden op de stoep van de Amsterdamse burgemeester
Afgelopen zondag vond in Amsterdam de aftrap plaats van een maand lang activiteiten in het kader van de herdenking van de Nederlandse slavernij, die wettelijk gezien in 1863 werd afgeschaft, maar in feite pas tien jaar later werd opgeheven. Ruim tweehonderd deelnemers liepen mee in een indrukwekkende herinneringstocht langs monumentale grachtenpanden, die vroeger in bezit waren van slavenhandelaren. Bij de ambtswoning van burgemeester Eberhard van der Laan aan de Herengracht 502 vielen strijdbare toespraken, muziek en poëzie te horen. Daar werden ook kransen gelegd bij een herdenkingssteen.
Als enige bobo in de nabije omgeving wist de burgervader zelf een smet op de herdenking te werpen. Terwijl de deelnemers aan de tocht voor zijn woning stonden, kwam hij met een pompeuze hotemetotenhouding, de potsierlijke burgemeestersketting om zijn nek, naar buiten en posteerde hij zich achter de microfoon. De inhoud van zijn praatje over het slavernijverleden was zeker niet verkeerd. Het werd alleen uitgesproken door de verkeerde persoon. Van der Laan is namelijk niet een deel van de oplossing, maar een deel van het probleem. Hij sprak over de vele Afrikanen die vroeger waren ontvoerd, gebrandmerkt, als eigendom verkocht en op plantages onder gruwelijke omstandigheden te werk gesteld om Nederland rijk te maken. Hij zweeg echter over de vele Afrikaanse en andere vluchtelingen die hij nu, letterlijk op dezelfde dag van zijn toespraak over slavernij, op straat wilde laten zetten. Hij heeft de 125 vluchtelingen die in de Vluchthaven wonen en al jaren aan het strijden zijn voor onderdak en verblijfsrecht, namelijk een ultimatum gesteld: óf uit Nederland vertrekken, richting armoede en geweld, óf op straat verpauperen. Zo zijn de manieren van de PvdA-er. In plaats van naar zijn zalvende woorden te luisteren moet daarom vooral worden gekeken naar zijn achterbakse daden.
Oorringen
Aan het eind van zijn praatje ging Van der Laan nog in op de discussie rond de racistische karikatuur Zwarte Piet. “Sint en Piet, daar komen we samen wel uit. Het wordt een feest voor iedereen”, zo liet hij geruststellend weten. Dat leverde onder de toehoorders her en der hoongelach op. Menigeen trok zijn wenkbrauwen op. Want was deze man niet dezelfde die het voor elkaar had gekregen om de Zwarte Piet-figuur tijdens de Amsterdamse intocht op 17 november 2013 alleen miniem cosmetisch te veranderen door de Pieten geen gouden oorringen meer te laten dragen, maar wel het zwart schminken en daarmee dus de racistische blackface-traditie in stand te houden en zo anti-racisten voor lul te zetten? Was dit ook niet de man die erop had aangedrongen om het Zwarte Piet-racisme geleidelijk aan te passen, alsof racisme aangepast kan en mag worden, in plaats van meteen af te schaffen? Met deze man is het kwaad kersen eten, wisten ze. Zeker, samen met andere witten uit de hogere kringen komt hij er wel uit, het liefst met zo weinig mogelijk zwarten in de buurt die door het Zwarte Piet-racisme worden gekwetst en vernederd.
Gelukkig werd het gênante glamouroptreden van de burgervader weggevaagd door gloedvolle betogen van anti-racisten, zoals van de nog steeds strijdbare feministe Anja Meulenbelt. Ze hield witten een spiegel voor en schetste de koloniale beeldvorming waar haar generatie, opgegroeid vlak na de Tweede Wereldoorlog, mee is doordrenkt. “Ik wist het niet. Als kind ben ik net als zovele witte Nederlanders opgegroeid met Sjors en Sjimmie, en liedjes als ‘Ook al is hij zwart als roet, hij meent het toch goed’. Ik hielp mee zilverpapier en melkdoppen te verzamelen voor de arme negertjes in Afrika, sorry dat ik het woord nog één keer zeg, en vond het best aardig van mezelf dat ik wat deed voor al die zielige kinderen daar ver weg. Van Suriname zag ik alleen de beelden op de tv van zwarte kindertjes die met vlaggetjes zwaaiden als de koningin daar op bezoek ging. Niemand vertelde mij wat er echt was gebeurd. Op school leerde ik alleen hoe zwarte mensen in Amerika eens werden onderdrukt maar nu vrij waren, dankzij grote mensen als Martin Luther King waar we bewondering voor hadden. Niemand vertelde ons over Anton de Kom. Over ons eigen Nederlandse verleden leerde ik alleen dat we koloniën hadden gehad die nu vrij waren. Vele jaren later ben ik er achter gekomen wat er werkelijk is gebeurd, en mijn kennis is nog lang niet volledig. Maar het gaat niet alleen om geschiedenis, het gaat ook om de actualiteit. De afgelopen jaren is het mij duidelijk geworden dat het racisme nog steeds leeft, en is uitgebreid, naar moslimmigranten, naar vluchtelingen. De golf van angstige agressie die volgde op de acties tegen Zwarte Piet – toch een heel bescheiden wens dat we het Sinterklaasfeest aanpassen zodat het niet meer zo kwetsend is voor zwarte Nederlanders – heeft mij duidelijk gemaakt hoezeer wit Nederland nog vast zit aan een onverwerkt verleden. Te veel mensen ontkennen, draaien er omheen, willen het niet weten, willen niet luisteren. Die doen nog steeds alsof jullie hier maar toevallige buitenlanders zijn, die blij mogen zijn dat jullie hier mogen wonen en vergeten dat wij kolonialen zelf ons lot onverbrekelijk hebben verbonden aan dat van jullie. You are here, because we were there.”
Strijdbaarheid
Nadat Van der Laan weer naar binnen was gegaan, kwamen Kno’Ledge Cesare en Kunta Rincho, doorgewinterde activisten tegen Zwarte Piet, aan het woord. “Vandaag, ongeveer 141 jaar na de afschaffing van de slavernij, wil ik het volgende tegen Nederland zeggen: wij kunnen niet op dezelfde voet verder”, aldus Kno’Ledge, activist van de organisatie Nederland Wordt Beter, die zijn visie op wit Nederland uiteenzette. “Witte suprematie is knellend. Het gaat zelfs zover dat veel zwarte mensen hun huid bleken tot ze eruit zien als ruimtewezens. Ze vergeten wie ze zijn, ze zetten een masker op wanneer een witte persoon in de buurt is. Ik hoor niet bij die categorie. Ik wil niet wit zijn, noch wil ik gelijkheid. Ik wil gelijke kansen. Dan bepaal ik wel of ik een huis wil kopen net als jij, of ik bij de redactie wil werken waar jij werkt, of mijn kind bij jouw kind op school gaat of niet. Vrijheid is dat ik bepaal hoe ik mijn leven invul en dat ik anderen dat niet voor mij laat bepalen. Ik wil niet gelijk aan je zijn. Ik wil zo ver mogelijk van je af staan. Om te kunnen bereiken wat jij hebt bereikt, moet ik in staat zijn om andere rassen te onderdrukken of tot slaaf te maken, moet ik het normaal vinden om de positie van vrouwen te negeren, inclusief de positie van mijn eigen vrouw en dochter, moet ik de lucht vervuilen en de natuur kapot maken. Allemaal onder het mom van vooruitgang. U ziet: mijn hart is niet sterk genoeg om zulke misdaden te plegen en te bagatelliseren. Ik zou niet weten hoe ik ermee moet leven, ik zou niet weten hoe snel ik mezelf van kant moet maken. Noem mij dan maar een lafaard, emotioneel, zwak of niet fit genoeg voor de handelsgeest. Ik noem het menselijk.”
Zwarte Piet Niet-activist Kunta greep daarna de gelegenheid aan om de laffe houding van Van der Laan in het Zwarte Piet-debat aan te vallen. “Jullie burgemeester en vele andere politici benadrukten vorig jaar dat de politiek zich niet zal bemoeien met de invulling van het kinderfeest zolang er geen juridische uitspraak is, en dat de discussie in de maatschappij gevoerd moet worden. Met andere woorden: zolang deze vorm van discriminatie geen juridische betekenis heeft, is het gelegitimeerd om een racistisch klimaat waarin we kinderen vergiftigen met koloniale denkbeelden, in stand te houden. Hé, komt die houding ons niet bekend voor? Net als hoe Nederland toen een van de laatste landen was die de slavernij afschafte, is Nederland nu een van de laatste landen met deze blackface-traditie. Zelfs toen op 1 juli 1863 de kanonschoten klonken omdat men besefte dat slavernij absoluut niet meer kon, moesten tot slaaf gemaakten nog tien jaar verplicht verder werken. Waar hebben we dat (vrij recent) toch eerder gehoord? Was het niet diezelfde meneer Van der Laan die aangaf dat Zwarte Piet ongeveer tien jaar nodig heeft om zich te “ontwikkelen”? Stel je voor dat je tegen een misbruikt kind zou zeggen dat haar misbruik nog tien jaar in afnemende mate voortduurt, omdat dat ongeveer de tijd is die de daders nodig hebben om iets minder schadelijks te ontwikkelen? Als je weet dat iets fout is, stop je er per direct mee.”
Kunta spoorde zijn zwarte broeders en zusters aan tot strijdbaarheid. “Hoe lang gaan we nog smeken om menselijke waardigheid? Hoe lang gaan we nog bedelen om rechtvaardigheid? Sterker nog, iemand vragen om erkenning, vrijheid, acceptatie of gelijke rechten impliceert dat je ze van iemand moet krijgen. Iets dat iemand jou geeft, kan hij of zij jou ook weer afnemen. Laten we zo snel mogelijk stoppen met het bedelen om eerlijkheid en rechtvaardigheid. Wanneer je in jouw morele recht staat, dan eis je rechtvaardigheid, neem je jouw vrijheid en strijd je voor je waardigheid. Is de slavernij gestopt doordat de tot slaaf gemaakten hun ‘meesters’ vriendelijk verzochten om betere arbeidsomstandigheden? Of is het de strijd, by any means, die de pressie opvoerde en uiteindelijk leidde tot de afschaffing? Hoe lang willen we nog onderhandelen over onze destructie met hen die deze in stand houden? Het wordt tijd dat wij als zwarte gemeenschap ons meer focussen op onze krachten en meer verantwoordelijkheid nemen om onze situatie en positie te verbeteren en onderdrukkende systemen te vernietigen. Dat vergt strijd, moed en karakter. Maar dat hebben we. Onze geschiedenis is hier het bewijs van. Onze voorouders zijn levend verbrand, gemarteld, opgehangen, doodgezweept. Hun botten werden met hamers tot korrels geslagen omdat zij streden voor onze vrijheid. Laten we hen op zijn minst bedanken met dezelfde moed die zij getoond hebben.”
Onze woning
Aan het eind van zijn praatje riep Kunta iedereen op om mee te doen aan de demonstraties die op stapel staan tegen de nationale intocht van Sint en Piet op 15 november in Gouda en tegen de Amsterdamse intocht op 16 november. “We moeten daar niet met honderden zijn, zoals bij het protest op het Beursplein op 16 november vorig jaar, maar met duizenden.” De slavernij is afgeschaft, nu moet Zwarte Piet nog worden afgeschaft. Tegen die achtergrond wordt over enige tijd begonnen met de voorbereiding van de demonstraties in Gouda en Amsterdam. Onlangs schreef Danielle Oprel, een zwarte inwoner van Gouda, een in De Volkskrant gepubliceerde open brief aan de burgemeester van die stad. De brief vormt een soort voorproefje van de strijd die binnenkort rond de nationale intocht gaat losbarsten. Daarin spreekt ze zich uit tegen Zwarte Piet en zet ze een anti-racistisch toekomstbeeld neer: “Winston van vijf wordt in Gouda straks niet meer uitgescholden voor Zwarte Piet, Dilayla gaat in Gouda gewoon naar het gymnasium, Achmed kan de disco in, en Abdul vindt net als zijn klasgenoten Daan en Karel een stageplek.” Frappant genoeg blijkt Gouda een stedenband te hebben met de Ghanese stad Elmina, het vroegere centrum van de Nederlandse slavenhandel. Dat biedt allerlei aanknopingspunten voor een inhoudelijke discussie rond de intocht van Sint en Piet in Gouda en de demonstratie daartegen.
De slotspreker van de herdenkingstocht was presentator en theatermaker Anousha Nzume, die zich al een tijd inzet voor de afschaffing van Zwarte Piet. Ze werd in 2013 woedend over de houding van witte Nederlandse politici die het Zwarte Piet-racisme wegwuiven en de tegenstanders van dat racisme belachelijk maken. Net als Kunta wees ze er in haar praatje op dat de woning van de burgemeester in vroeger tijden toebehoorde aan de slavenhandelaar Paulus Godin. Die heeft de woning kunnen kopen omdat hij rijk werd door de slavenhandel. “Wij zouden daarom naar binnen moeten gaan, net als de burgemeester. Want de woning behoort ons toe, de nazaten. Maar hij is niet van ons.” Lachend voegde ze eraan toe: “Nog niet.” Dat vormde een prachtige afsluiting van een indrukwekkende herdenking.
Harry Westerink
Ik zou er gestaan hebben met een groot bord: slavenarbeid bestaat misschien niet meer, maar dwangarbeid is aan de orde van de dag.
Niet erg empathisch, Paul, vind ik.
Komt op mij over alsof je de pogingen van zwarte Nederlanders om de slavernij, en de voor hen nog steeds voelbare gevolgen daarvan, onder de aandacht te brengen, een beetje wilt kapen om je eigen slachtofferschap (als witte?) naar voren te schuiven. Behoorlijk ongepast had ik dat gevonden. Goed dat je het niet gedaan hebt.
Beter om je eigen moment te creëren rond dwangarbeid (wat inderdaad ook erg is), en naar anti-slavernij-acties te gaan om daar solidariteit te tonen met die strijd.
als anti racistisch geluid zijn zinnen als: “aldus Kno’Ledge, activist van de organisatie Nederland Wordt Beter, die zijn visie op wit Nederland uiteenzette” niet sterk te noemen.
Het tentoonspreiden van een universele mening over “wit Nederland” is niet sterk als je vooroordelen wil bestrijden. Dit was ook de makke aan de speech van Meulendijk trouwens.
Zoals wel meer mensen, lijk je niet goed te weten wat racisme eigenlijk is. Je haalt het door elkaar met bv.: onderscheid maken of: op één hoop gooien. Dat zijn inderdaad op zich geen goede dingen.
Maar bij racisme gaat het om veel meer: niet alleen worden daarbij mensen over 1 kam geschoren, maar ook onderdrukt en dat is de essentie. Racisme gaat over macht dus, macht van witte mensen als groep over zwarte mensen als groep, en in veel gevallen van witte individuen over zwarte individuen. Veel van onze instituties, van onze taal tot de overheid en economie, zijn doordrenkt van dat racisme, op een bepaalde manier (historisch) geworteld in racisme. En racisme is daarbij ook nog eens een wereldwijd probleem, waarbij uiteindelijk alle zwarte mensen achtergesteld worden bij witte.
Kortom, “wit Nederland” heeft als groep voordelen bij racisme, en dat mag best gezegd worden. En dat is dus niet racistisch, maar draagt hopelijk bij aan een beter begrip van wat racisme eigenlijk is.
@ Eric.
Hoever zitten uitkeringsgerechtigden nog van slavernij af? Naast het verplicht werken, word er ook steeds meer inbreuk gepleegd in het privéleven van de uitkeringsgerechtigden en worden daar ook steeds meer plichten (onder dreiging en straffen) op gelegd waar uitkeringsgerechtigden zich in hun privé leven aan te houden hebben. Sterker, geheimhouden van je privé leven mag niet. Je moet alles openbaren aan de sociale dienst (inlichtingen plicht) en jij moet hun ook volledige toegang verlenen aan jou woning + inhoud en dit zonder doorzoekingsbevel en met dreiging van een maatregel (lees: straf). Ook worden steeds meer rechten van de uitkeringsgerechtigden afgenomen. Moet ik nog even doorgaan?
Er zijn al ideeën geopperd om uitkeringsgerechtigden onder te brengen in kampen.
http://www.doorbraak.eu/vvd-wil-werklozen-van-hun-vrijheid-beroven/
Ik kan nog veel meer voorbeelden aandragen.
Nu nogmaals, hoever staan uitkeringsgerechtigde van de slavernij af?
@Paul:
Echt heel, heel erg ver. Dat jij onze situatie met die van ‘onze’ zwarte slaven in het Caribisch gebied zo makkelijk uit de losse pols vergelijkt, geeft toch echt aan dat je je niet echt in hun situatie destijds hebt verdiept. Slaven waren juridisch tot dingen gemaakt, eigendom van andere mensen, waar die mee mochten doen wat ze wilden. Ter dood brengen, lichaamsdelen afhakken, verkrachten, kinderen afnemen en verkopen, enz, enz. Slaven mochten niet kunnen lezen of schrijven, en dus deze discussie hadden we dan niet eens kunnen voeren.
Nogmaals, het is absoluut niet nodig om onze huidige problemen in verband te brengen met de slavernij van toen om anderen ervan te overtuigen dat het nu de verkeerde kant op gaat.
En ook nogmaals: je redenering bagatelliseert de ellende van toen. En dat is precies waar de activisten tegen racisme zo tegenaan lopen: witte Nederlanders die racisme en slavernij bagatelliseren. En niet willen erkennen dat de hele samenleving van nu is gebaseerd op het eerste kapitaal dat binnengehaald is, niet door loonarbeid, maar via slavenarbeid. Slaven waren geen arbeiders, maar productiemiddelen, dingen, objecten (in de ogen van de slavenhouders). Echt een heel wezenlijk verschil.
Tenslotte: je hoeft mij er niet van te overtuigen hoe klote het nu is, hoor. Daar zijn we het volkomen over eens, we zijn niet voor niets beide actief op de website. 😉
los van het feit dat deze discussie hier bepaald offtopic is omdat het primair over racisme gaat en niet dwangarbeid/slavernij, vind ik de vergelijking van de dwangarbeidkwestie met slavernij terecht, niet om te bagatelliseren en ook niet omdat ik toevallig wit ben of dergelijke onzin(ik word al genoeg gehaat omdat ik wit ben dank u), maar opdat ingezien word in welke richting het gaat en weten waarom we dat niet zouden moeten willen. zo gek veraf ligt het niet, er zijn genoeg paralellen te trekken, voor je het weet herhaalt de ellende zich weer. en ook heeft het niet zozeer met zwarten- of blankenhaat van rassen onderling te maken maar met geld, jeweetwel, VOC-mentaliteit.
Paul, het zou dan hooguit richting de middeleeuwse horigheid kunnen gaan. Horigheid is al ernstig genoeg en als het richting politici en beleidsmakers wordt gebruikt, dan moeten ze eerst opzoeken wat het is. Terwijl ze het lezen maken ze dan de (treffende) vergelijking. Bij vergelijk met slavernij krijg je meteen afweerreacties.
allemaal verschillende woordjes voor wat effectief hetzelfde is, verdeel en heers taktiek is dat, je moet gewoon iedere vorm van slavernij weg willen hebben. slavernij zoals in de romeinse tijd was al afgeschaft, zover waren we destijds al, daarom noemden ze het horigheid, maar in afrika bestond slavernij. je kon slaven kopen daar, buitgemaakte gevangenen van geplunderde dorpjes van elkaar bestrijdende stammen, in ruil voor wat glazen spiegeltjes en kraaltjes meuk… het punt wat de antiracisten hebben is dat om de slavenhandel toe te kunnen staan zwarten niet golden als mensen maar als dieren, dieren die als vee verhandeld en gehouden konden worden. blanken mochten nog steeds niet als slaaf verhandeld worden. zover is dat gegaan dat dat wereldwijd als iets normaals werd beschouwd in die tijd. dat moeten we inderdaad niet vergeten, maar ook vooral niet wie de werkelijke vijand is; dat waren blanken inderdaad, en het waren nederlanders, maar wat er toe doet is dat het mensen waren die er een slaatje uit willen slaan, en dat zijn iedere keer dezelfden, een kleine elitaire minderheid die zich verrijkt over een meerderheid die die in een of andere wurggreep houd. het probleem van slavernij is groter dan alleen het racistische aspect hier wat ermee heeft samengehangen. beter richten antiracisten zich puur tegen het apartheid verschijnsel, want dat is een specifiek ander kwaad.
Nu ga ik even niet wanneer spreek je van slavenarbeid en wanneer spreek je van dwangarbeid.
Wat ik wel weet dat er veels te weinig gesproken en onderwezen wordt wat betreft slavernij. Terwijl dit gigantische consequenties heeft gehad voor x aantal mensen op deze wereld wat generaties door blijft sijpelen.
Het enige wat mij ooit eens verteld is op school, dat er ‘wij’ ook slavenhandelaren waren dat de slaven werkten op plantages, dat de bluesmuziek een muziekstroming is vanuit de slavernij. en de datum van de afschaffing en dat het een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis is. En dat was het dan zo beetje. Terwijl ik me heel goed kan voorstellen dat de slavernij uit het lostrekken van bestaande structuren en families uit elkaar werd getrokken nog steeds de diepliggende oorzaak is dat het continent Afrika nog steeds in disbalans is. Daarbij, werkt het nog steeds door in de beeldvorming. En voila en dat brengt het bij zwarte piet. Als ik het scherp zou moeten stellen is slavernij dus folklore.
Ik kan me vinden in de argumentatie van Fix. Lees eens historische boeken zoals De Bedelaarskolonie van Wil Schackmann en Het Pauperparadijs. Dan kom je er al gauw achter dat dwangarbeid niet ver van slavernij afzit. En dat het niet zozeer een discussie is tussen wit en zwart maar eerder een kwestie is van wel of geen geld hebben. Want geld is macht, ongeacht kleur. Neem alleen al die zwarte voetballers van tegenwoordig. Die hebben veel macht hoor en komen echt niet in de dwangarbeid terecht. En geloof me Eric. Ik weet heus wel wat racisme is. Ik heb daar zelf ook weleens ervaring mee gehad vanwege mijn Spaanse roots (dus ondanks dat ik blank ben heb ik toch met racisme te maken gehad). En ja, ik weet als lesbische vrouw zijnde ook heel goed wat seksisme en discriminatie is. Maar dan nog zeg ik: Geld gaat boven alles. Er is momenteel een oorlog gaande tussen rijk en arm. Want een rijke zwarte zoals bijvoorbeeld Ruud Gullit of Humberto Tan heeft duizend maal meer te vertellen dan jij en ik samen. Zo is de huidige situatie. We leven niet meer in het verleden.
Echter ik ben het (weer) eens met Vilseledd dat we beter over de middeleeuwse horigheid kunnen spreken om vervelende discussie’s te voorkomen. Daarom raad ik het ook echt aan om de boeken Het Pauperparadijs en de Bedelaarskolonie van Wil Schackmann eens goed te lezen. Deze boeken gaan over de schrijnende werkelijkheid van de werkkampen aan het begin van de 19 de eeuw hier in Nederland en vormen een beangstigende gelijkenis met wat er nu weer aan zit te komen.
Misschien moet ik ook nog herinneren aan de 2e wereld oorlog waar de Nazi’s, onder dwang, Nederlandse werklozen, zieken en gehandicapten of anders denkenden, uit hun huizen haalde, deporteerde en te werk stelden in Nederland, Duitsland of in andere landen. Vele van hen zijn niet meer terug gekomen.
De definitie van slavernij: Slavernij is een vorm van onvrijwillige dienst waarin een persoon wordt behandeld als het eigendom van een ander persoon.
Definitie Horigheid: Onvrije, die gebonden was aan de grond die hij bewerkte, aan zijn heer prestaties moest betalen en voor zijn heer karweien moest verrichte, maar die persoonlijke rechten (huwelijk en gezin) en zakelijke rechten (eigen vermogen met roerende en onroerende goederen ) had.
HORIGE
1) Beroep 2) Dienstbaar man 3) Half vrije 4) Halfvrije 5) Halfvrij 6) Lijfeigene 7) Laat 8) Onderworpene 9) Onvrije 10) Persoonsbenaming 11) Slaaf
Ook dit is bij diverse wetgevingen verboden.
http://wetten.overheid.nl/BWBR0002656/Boek1/Titel1/Artikel1/geldigheidsdatum_08-06-2014
Horigheid is dus een andere vorm van slavernij maar heeft de zelfde uitkomst.
De belangrijkste verschillen tussen de moderne slavernij en de trans-Atlantische slavernij. De koloniale slavernij werd door de machthebbers goedgepraat met racistische ideeën over Afrikanen. Deze ideologie heeft de slaven gevoelens van minderwaardigheid gegeven waar hun afstammelingen nog steeds last van hebben. In de moderne slavernij spelen kleur en etnische herkomst een veelal geen rol meer maar is het een kwestie van geld en daarmee macht om er onderuit te komen.
Dit zie je nu terug in de relatie tussen overheid en de uitkeringsgerechtigden. De uitkeringsgerechtigden worden sinds jaar en dag gestigmatiseerd, ze zijn lui, willen niet werken, zijn fraudeurs, criminelen ect. en om die rede moet zij flink aangepakt worden. Er is nu duidelijk een verschil te zien in de rechten tussen normaal werkende, die een normaal inkomen hebben en uitkeringsgerechtigden. Zoals ik al eerder zei, in de bijstandswet en zeker in de komende WWNV, is niks meer terug te vinden over rechten, maar alleen plichten waar een uitkeringsgerechtigde zich aan te houden heeft. Bij het overtreden van die plichten volgt een maatregel of diverse maatregelen met als doel de uitkeringsgerechtigde volledig weerloos te maken en op die manier te onderdrukken en daarmee gewillig te maken, immers zonder geld kun jij je niet juridisch verdedigen.
Op het moment dat je het als overheid ook nog mogelijk maakt om bij uitkeringsgerechtigden, thuis en privé leven binnen te dringen, met dreiging van een straf of straffen, zonder dat hier ook maar een aanleiding of een doorzoekingsbevel voor nodig is en ook probeert het privé leven van een uitkeringsgerechtigde te reguleren, kan ik eigenlijk wel zeggen dat hier toch al een redelijke vorm van slavernij aan de gang is.
Het is onderdrukking, ten einde een bepaalde groep mensen te onderwerpen aan hun macht en voor hun doeleindes. En ja het is ook racisme al is het nu niet meer zwart of blank, maar gaat het nu om arme mensen tegen rijke mensen.
Definitie Racisme:
Racisme kan omschreven worden als een ideologie waarbij uitgegaan wordt van de superioriteit van de ene etnische groep ten opzicht van de andere groep. Vroeger werd in het kader van deze ideologie vooral gewezen op de biologische verschillen. Tegenwoordig worden culturen tegenover elkaar geplaatst. Het uitgangspunt is dat men culturen niet met elkaar moet mengen en dat er alles aan gedaan moet worden om de eigen cultuur te beschermen. Daarbij luidt de opvatting dat mensen van een andere cultuur niet ‘minder’, maar ‘anders’ zijn.
Het gebruik van dit begrip en de redeneringen achter dit begrip leiden echter wel tot hetzelfde mechanisme als de ‘ouderwetse rassen theorie’, namelijk dat er grenzen tussen ‘hen en ons’ worden getrokken en dat daar ook verschillen in rechten en kansen mee worden gerechtvaardigd.
Paul, je kunt bezig blijven beide te vergelijken, maar je slaat gewoon de plank mis, en ik heb hierboven al uitgelegd waarom dat zo is: slavernij is kwalitatief echt iets anders dan dwangarbeid. Beide zijn verschrikkelijk en we hoeven geen rangorde aan te brengen in ellende. Beide moeten bestreden worden, en beide hebben natuurlijk alles te maken met onderdrukking en uitbuiting.
Maar waar het me in mijn eerste reactie om ging: ik vind het het gênant dat jij suggereerde dat je jezelf als witte Nederlander met jouw strijd zou willen opdringen bij een protest van de zwarte Nederlandse slachtoffers van slavernij, kolonialisme en de gevolgen daarvan. Je blijft daarmee ook maar doorgaan in deze draad die feitelijk over iets heel anders gaat, zoals Fixit terecht ook al aangaf. Feitelijk ben je bezig de strijd tegen racisme ondergeschikt te maken aan jouw (onze) strijd tegen dwangarbeid, letterlijk via je bijdragen in deze draad. Dat vind ik als anti-racist echt onverteerbaar…
Volgens mij is alles nu wel voldoende gezegd, en sluiten we deze off-topic discussie hierbij af. Reacties blijven mogelijk, maar niet over de strijd tegen dwangarbeid enzo.
Als het aan mij zou liggen mag dat hele feest afgeschaft worden mede vanwege die achterlijke (katholieke) bisschop. Het is in mij ogen een katholiek feest uit de 19e eeuw.
Betreffende zwarte piet kan ik goed begrijpen waarom dat bij mensen van bv Surinaamse afkomst gevoelig ligt echter als men buiten de schoolboekjes de materie gaat bestuderen (een paar goede docu’s op you tube) is het niet een zwart / wit kwestie.
De slaven werden vaak verkocht door Afrikanen zelf aan de inderdaad goed in kaart gebrachte families (de eerste multinational voc) het is dus niet zo dat alle Nederlanders een schuld gevoel hoeven te hebben (al wil de media dat graag). Over 100 jaar zeggen we toch ook niet dat alle Nederlanders verantwoordelijk zijn voor wat bv Shell nu allemaal uitvreet in Afrika (uitbuiting / vervuiling).
Verder is er een (opzettelijk) vergeten hoofdstuk over de witte slaven handel (Europeanen die werden verkocht aan welgestelde arabieren 15e eeuw)
Anno 2014 is er niets veranderd (zie bv de sex industrie in Israel of de cacao slaven in Afrika)
Verder is het opmerkelijk dat de stichting Herstelling (bekend om schofterige uitbuiting van werklozen) oude forten in Ghana aan het opknappen is ,de plek waarvan veel slaven werden verkocht en verscheept.